Seened sisaldavad meile nii vajalikke kui ka mittevajalikke aineid. Üldiselt on andmed seente toiteväärtuse kohta vastuolulised, kuid kindel on see, et neis leidub inimesele asendamatuid aminohappeid. Valke on seentes vaid 2-6%. Valguvaesem osa on jalg, ning mida vanemaks seen saab, seda vähem temas valke on. Kõige valgurikkamad on puravikud, šampinjonid, sirmikud ja mürklid.
Rasvu on seentes väga vähe, ainult 0,2-0,7%. Rasvarikkaimad on puravikud, kuuseriisikad ja külmaseened. Süsivesikuid leidub ainult 1-3%. Tärklise asemel sisaldavad nad glükogeeni, mida organism omastab paremini. See-eest vett on seentes palju (84-93%), kusjuures keetmisel kaob sellest pool.
Vitamiinidest leidub B-, A-, D-vitamiini, sealhulgas niatsiini (B3) ja foolhapet (B9). Mineraalainetest on esindatud kaalium, fosfor, tsink, vask, mangaan, seleen ja arseen. Lõhna ja iseloomuliku maitse annavad aromaatsed ained terpeenid.