Pidasin iseendaga aru, kas oleks mõistlik seda mõttekäiku taas jagada. Samas küsisin endalt: mida mul tegelikult kaotada on?
Selles lõimes kerkis üles küsimus, miks mina naisena üldse selles keskkonnas (Ihas) viibin? Vastus on tegelikult väga lihtne. Ma ei ole teenusepakkuja ning seetõttu lähevad igasugused ostu- ja müügipakkumised minust mööda. Kui neid siiski aeg-ajalt tehakse, siis liigun lihtsalt edasi. Olen sellest teemast korduvalt kirjutanud ning mul pole vähimatki vajadust tõestada, et oskan ja suudan elatist teenida muul viisil, sest minu jaoks ei ole töö pelgalt sissetulekuallikas. Töö tähendab väljakutset, enesearengut, pidevat õppimist ja oma piiride kompamist. See on võimalus proovile panna nii teadmisi, vastupidavust kui ka võimet keerulistes olukordades lahendusi leida. Just selline arusaam tööst on kujundanud ka minu suhtumise inimestesse ja maailma.
Aga miks ma siis siin olen?
Minu kokkupuude Ihaga sündis tõepoolest tööalase ülesande tõttu. Olin siin algselt kindlal eesmärgil, kuid jäin palju kauemaks, kui oleks olnud vajalik. Mitte keskkonna enda pärast, vaid inimeste pärast.
Ja mitte nende kurikuulsate „härrasmeeste“ pärast, kellest sageli räägitakse, vaid täiesti tavaliste Eesti inimeste pärast.
Siin võib keset ööd sattuda arutama kõrgemat matemaatikat. Siin võib püüda veenda inimest, kes on kaotanud lootuse, et tema elu on siiski väärt elamist. Siin võib vestelda mõne siira ja maaeluga seotud inimesega looduse rütmidest, armastusest, inimeseks olemisest või küsimustest, mille kõrval meie igapäevased mured tunduvad korraga väiksemad.
Need kogemused on meenutanud mulle, kui mitmekesine ja vastuoluline on inimloomus ning kui palju huvitavat peitub pealispinna all.
Mõnikord paneb mind siiski imestama mõningate inimeste, eriti mõnede naiste, kalduvus taandada kogu maailm lihtsustatud kategooriateks nagu „alfad“ ja „beetad“. Samuti hämmastab mind kergekäeline ironiseerimine usu ja vaimsete väärtuste üle. Nunnaksolemine, usk või religioossus ei ole tingimata märk kitsarinnalisusest või maailmast eemaldumisest. Vastupidi, sageli on just vaimsed väärtused need, mis aitavad inimestel säilitada moraalset kompassi ning näha endast kaugemale.
Muide, täiesti võimalik, et Eesti tulevaseks presidendiks saab lähitulevikus Ülle Madise, kes on samuti kristlane. See näitab ilmekalt, et usk ja kõrge intellektuaalne võimekus ei välista teineteist. Pigem võivad need teatud juhtudel teineteist täiendada.
Vahel tasub küsida, milliseks kujuneks maailm ilma nende inimesteta, kes kannavad edasi vaimseid, eetilisi ja kultuurilisi väärtusi. Ilma inimesteta, kes usuvad, et elus on midagi enamat kui ainult materiaalne kasu või vahetu enesehuvi.
Ja just selliseid inimesi leidub ka siin.
Võib-olla mitte alati kõige nähtavamal kohal, võib-olla mitte kõige valjuhäälsematena. Kuid nad on olemas. Ning suuresti nende inimeste pärast käingi mina siin endiselt.
Tänan tähelepanu eest! Iluund magama ei lähe, mina seda ei vaja.