Päike liikus madalalt üle Tallinna katuste, lisades kuldse sära Helena tumedatele juustele. Kohviku "Vana Kelluke" aknast langes valgus lauale, kus aurav kohvitass leidis end justkui mingi tseremoonia keskelt. Kogu koht paistis hetkeks seisma jäävat – vaikne, tolmune, aja edenemisest sõltumatu.
Helena toetus kergelt küünarnukkidele, keha veidi ettepoole kallutatud. Ta silmad olid elavad, pilk terav, aga selle taga helkis midagi muud – midagi pehmemat, julgemat. Tema huulil mängis naeratus, mis tundus samal ajal nii süütu kui tahtlik.
"Ma mõtlesin su peale rohkem, kui tunnistada tahaks," ütles ta, hääl pisut madalam kui tavaliselt. "Iga kord, kui mul oli mõni liiga igav koosolek või kui voodilina kortsus oli, ma kujutasin ette, et sa istud kuskil kõrvaltoas ja ootad mind."
Erik tõstis pilgu, aeglaselt. Ta ei liialdanud liigutustega. Ta lihtsalt vaatas. Ja see pilk edastas rohkem kui tema sõnad kunagi suudaksid.
"Mida sa siis arvasid, et ma teeksin?" uuris ta vaikselt. Hääl madal, napilt kuuldav, ent piisavalt selge, et panna Helena hetkeks vaikima.
Naine niisutas keelega huuli, mängeldes tassiga tahtlikult aeglaselt. "Midagi väga lihtsat. Näiteks... paneksid käe mu seljale. Aga mitte sõbralikult. Nii, et ma tunneksin seda veel hiljemgi, kui sa juba läinud oled."
Erik ei vastanud kohe. Ta lihtsalt puudutas ta sõrmi – esialgu kergelt, peaaegu juhuslikult. See puudutus sisaldas rohkem pinget kui pihutäis sõnu kokku. Helena tõmbas hinge, aeglaselt, sügavalt.
"Sa oled endiselt vaikne, aga ma näen, et sa mõtled palju rohkem, kui ütled," sosistas ta. "See on... ohtlik kombinatsioon."
"Ja sina oled endiselt see, kes mängib tulega," sõnas Erik. Tema pilk püsis nüüd Helena huultel.
Vaikusest kohvikus sai nagu aeglaselt kasvav pinge, võnkudes nende vahel kui nähtamatu ühendus. Õhk nende ümber tundus paksem, magusam, ootusega laetud.
Väljas kattis hämarus kogu tänava. Kohvikus ei olnud enam kedagi peale nende. Ning ühel hetkel libises Helena käsi üle laua ja jäi Eriku käeseljale pidama – mitte enam lihtsalt sõrmeotsad, vaid terve peopesa, soojalt ja tahtlikult.
"Võib-olla me ei peaks liiga kaugele minema," kaalutles ta sosinal, "aga võib-olla... võiksime teada, kuhu see tunne viib."
Erik noogutas vaikselt. Seekord ta ei öelnud midagi. Sest vahel piisab ühest liigutusest, et öelda: jah, ma tahan teada.