Foorum
2025-09-15 20:57
Viis peamist omadust, mis on iseloomulikud nartsissistlikule isiksusele:
-Ülevoolav enesehinnang – nartsissist usub, et ta on eriline, ainulaadne ja parem kui teised. Ta tunneb, et väärib erilist kohtlemist ja imetlust.
-Empaatiapuudus – tal on raskusi teiste tunnete mõistmise ja arvestamisega. Ta võib käituda külmalt või ükskõikselt teiste emotsioonide suhtes.
-Tugev vajadus imetluse järele – nartsissist ihkab pidevat tähelepanu ja kiitust. Tema eneseväärtus sõltub sageli sellest, kui palju teda imetletakse.
-Manipulatiivsus ja ekspluateerimine – ta võib teisi ära kasutada oma eesmärkide saavutamiseks, tihti süümepiinadeta.
-Kriitika mittetaluvus ja tundlikkus solvumise suhtes – nartsissist võib reageerida kriitikale äärmiselt valuliselt, vihaselt või alavääristades kritiseerijat.

Tahaks kuulda siinsete kasutajate kogemusi nartsissistidega. Kaua võttis aega teadvustamine, et sellise isiku otsa oled komistanud? Kaua läks suhtest pääsemisega? Kas tekkis oskus edaspidi nende omaduste äratundmiseks?

Mul endal on olnud elus üks ehe näide, olin selle lõksus paar aastat, täieliku vabanemiseni läks veel paar aastat peale joone alla tõmbamist. Suhte alguses, kui kehakeemia möllab, on suhteliselt keeruline taolist analüüsi teha minu arvates...
˅ näita rohkem ˅
2025-09-16 07:16
See viimane punkt tundub siin päris mitme isiku kohta käivat. Mõni oskab iga lause isiklikuks solvanguks lugeda. Peaaegu nagu delfi kommentaarium.
Muidu ma väldin inimesi, kelle juures tundub miski valesti olevat. Kahjuks on selliseid tänapäeval palju.
˅ näita rohkem ˅
2025-09-20 17:28
Paistab, et see teema on nii krõbe, et isegi läbustajad ei julge seda risustada.
Minu analüütiline mõtlemine on samuti siinses keskkonnas mõnda loetletud omadustega isikut märganud.
Üks nali siis selle teema kohta. Mees (naine) istub koolitusel "Kuidas ära tunda nartsissisti" ja mõtleb "Ma olen siin kõige ilusam".
Olge siis valvsad
˅ näita rohkem ˅
2025-09-20 18:17
Ma siis läbustan pisut, kui nõnda lahkelt kutsuti ja ütlen, et nii mõnigi punkt mind ka iseloomustab. Igaüks las ise nuputab, milline punkt täpsemalt. 😎
˅ näita rohkem ˅
2025-09-20 19:57
mina ei läbusta vaid teatan, et mõni punkt ei iseloomista mind. Vist. Millised jätaks ka teistele nuputada, kui viitsite
˅ näita rohkem ˅
2025-09-20 20:24
Vähemalt on andnud nartsissism nime ilusale lillele.
˅ näita rohkem ˅
2025-09-20 21:03
Narkissos oli vist see tore kreeka müütidest tuntud tegelane.
˅ näita rohkem ˅
2025-09-20 22:04
Jah, kes suri enda veepeegeldust imetledes.
˅ näita rohkem ˅
2025-10-04 19:41
Nartsissismi täielik puudumine on palju hullem, kui keskpärane nartsissism. Need on alaväärsuskompleksides enesehaletsejad, kes kadestavad ja vihkavad kõiki.
˅ näita rohkem ˅
2025-10-05 10:17
Nartsissistiga suhtes olemine võib olla valus õppetund. Alaväärsuskompleksides kannataja üldiselt seda varjata ei oska ja talle lähedaseks ei saada.
Ma kujutan ette, et lähedane inimene on hullem probleem kui mingi delfi kommentaator, seega nartsissism on hullem. Mind need omaette kusagil netis või "poe taga" sõimlejad ei sega eriti.
˅ näita rohkem ˅
2025-10-05 10:22
Ma ei näe ka erilist põhjust enesekindlust nartsissismiks nimetada. Nartsissism on ikkagi negatiivne termine ehk siis käib inimese kohta, kelle eneseimetlus on liialdatud. Sama nagu rääkida rahvuslase asemel mõõdukast natsist või nimetada social drinker'it keskpäraseks joodikuks.
˅ näita rohkem ˅
2025-10-05 13:07
robespierre, on olemas kahte tüüpi nartsissismi. Positiivne nartsissism on see, kui inimene teab enda väärtust, aga ta ei pea ennast teistest paremaks. Negatiivne nartsissist hindab ennast üle - peab ennast parimaks ja alavääristab teisi.
Aga need kanged neti kommentaatorid, kes millegagi rahul ei ole, ainult üritavad nartsissisti mängida. See ongi see madalast enesehinnangust tingitud kadedus ja viha.
˅ näita rohkem ˅
2025-10-05 13:35
No ma ju kirjutasingi, et on totrus nimetada positiivset enesehinnangut "positiivseks nartsissismiks". Tõin ka võrdluse, et see on sama mis nimetada rahvuslast mõõdukaks natsiks.
Nartsissism ei ole positiivne sõna. Ka seal kreeka müüdis too ilueedi imetleb end niikaua kuni vist ära upub vms. Pole vajadust iga negatiivset nähtust positiivseks muutma hakata. Umbes et loll on halb olla, seega räägime edaspidi mõistlikest lollidest.
˅ näita rohkem ˅
2025-10-05 21:47
Jah, olen nõus JaneeEyree'ga - iga ühes meist on mingi annus nartsissismi. Ja see loetelu, mis Sa, Varbad, esitasid teema algul, on ekstreemne selles mõttes, et üliharva võib kohata inimest, kes kõikide selliste iseloomuomadustega elab ja toimetab meie seas.
Endal on küll 18-aastane kooselu kogemus enesekeskse (nartsissismi üks malbemaid alaliike) isikuga. Meie igapäeva suhted olid väga head ja isegi armastusväärsed, kuigi jah, üpris sageli oli ka tülisi teemal, miks ta tegi või ütles midagi väga imeliku, millest ma muffigi ei saanud aru (ja mis sageli oli minu suhtes solvav või alandav). Aga siis saabus tal karm kliimaks ja hormonaalse möllu ajendil ta lahkus kodunt, mida ta ise nii armastas ja hoidis. Hakkasin uurima (kirjanduse, kohtumiste ja loengute kaudu) ta sellise käitumise põhjuseid ja nii jõudsingi selliste nähtusteni, nagu enesekesksus ja vältiv suhtlemisstiil paarissuhtes.
Mu enda vaimsele seisundile see kõik erilist mõju ei avaldanud (kuigi 2 aastat peale naise lahkumist neelasin antidepressanti). Ja kõige huvitavam, et oma hinges ma ikka veel armastan Teda ja igatsen Ta järgi. Kusjuures, annan endale aru, et Ta = sama isik, kuid ilma enesekesksuseta ja ilma vältiva suhtlemiseta.
Esimene nähtus (enesekesksus) on vaimne häire, mida isik saab parandada, kuid mis juhtub üliharva, sest see nõuab pidevat ja meeletut tööd enda kallal. Teine nähtus (vältiv sutlemine) on lapsepõlve trauma ja on ka parandatav (isegi kergemini, kui enesekesksus), kuid mis samuti nõuab isiku vabatahtliku ja rasket tääd enda kallal.
˅ näita rohkem ˅
2025-10-08 12:44
Mõtlen, et ei ole veek ühtegi nartsissisti elus kohanud.
Huvitav.
Küll aga on olnud psühhopaate, sotsiopaate, adhd, lõhestunud isiksusi, erinevate foobiatega. See on ka päris hea kraam muidu.
Kõige parem on seks psühhopaadiga.
˅ näita rohkem ˅
2025-10-08 13:25
Mängime jälle terminitega?
Igas inimeses on kogus enda aktsepteerimist ja imetlemist, kuid mitte nartsissismi. See on konkreetsemapoolne termin, kui esineb mitu tunnust ja asjad on üle võlli.
˅ näita rohkem ˅
2025-10-08 18:02
Ei ole siin mingit mängimist. Nartsissism on lai mõiste, mis tähendab eneseimetlust. Vaid väike negatiivne äärmus kujutab ennast isikuhäiret ja selle häire all kannatajaid nimetatakse nartsissistideks. Samasugune isikuhäire on ka narrtsissismi täielik puudumine.
˅ näita rohkem ˅
2025-10-09 08:59
Wikipeedia ei ole alati tõe allikas.
See on psühholoogiline termin nagu ka "idioot", mis liikus rahvakäibele.
Kui sa evid lõpunilugemise võimet, siis näed, et selle üle vaieldakse. Ehk siis kindel kõneviis pole taas õigustatud, kuid termin ise pärineb psühhiaatriast ja psühholoogiast ning viitab haiglaslikule seisundile.
˅ näita rohkem ˅
2025-10-09 10:04
Nartsissismihäire diagnoosina on tõesti meditsiinivaldkonna ala, aga nartsissistlukud iseloomuomadused/ tunnused võivad inimesel avalduda ka ilma häire all kannatamiseta
˅ näita rohkem ˅
2025-10-09 21:19
Tea kas seksi ka see kuidagi mõjutab?
Kuidas nad voodis käituvad?
˅ näita rohkem ˅
2025-10-09 21:42
Fenomenaalselt head
˅ näita rohkem ˅
2025-10-09 23:17
Endaarvates
˅ näita rohkem ˅
2025-10-10 00:10
Teadagi
˅ näita rohkem ˅
2025-10-10 08:49
Ei, jättes kõrvale iseenesestmõistetavad näited totaalsest isekusest, siis nartsissistile meeldib kui teda ülistatakse ja minu kogemuse põhjal võib sattuda inimese otsa/peale, kes kasutab oma võlusid selleks, et teda jumalaks/jumalannaks peetaks.
˅ näita rohkem ˅
2025-10-10 12:52
Neile meeldib jah alguses "love bombing"-ut teha, et siis hiljem asuda sellega manipuleerima. Seega algus peaks olema igas mõttes hea
˅ näita rohkem ˅
2025-10-10 12:56
manipuleerida saab tegelikult ainult nendega, kes lasevad seda teha....või kellele meeldib manipuleeritava roll.
˅ näita rohkem ˅
2025-10-10 12:58
No eks see kainelt mõtlemine võtab veidi aega, kuni liblikatest kõhus on ussid saanud....
˅ näita rohkem ˅
2025-10-10 13:30
Caprichosa, siinpuhul vaidlen vastu. Manipuleerida saab absoluutselt igaühega, alati. Võti on õigetes võtetes.
˅ näita rohkem ˅
2025-10-10 14:05
Ja et mitte segadust tekitada, siis jutt on konkreetselt seksist, mitte seksiga manipuleerimisest. Ja seksi alla kuulub kõik, Ast Zni. On üsna tõenäoline, et madala enesehinnanguga kaaslane/"ohver" ei pruugi näha sihiliku ja suunatud pingutust.

Mul ei ole kindlasti nii palju kogemust, et maalida laia rulliga, aga mulle ette juhtunud valimi alusel olen selle järelduseni jõudnud.
˅ näita rohkem ˅
2025-10-10 15:27
Flirt ongi ju teise inimese egoga manipuleerimine. Mängitakse teise enesehinnanguga ja seda mõlemas suunas, nii üles, kui alla poole.
˅ näita rohkem ˅
2025-10-10 16:20
No see on nii ja naa. Antud vestluse kontekstis peaksime vahet tegema flirdil ja manipulatsioonil, kavatsuste ja meetodite erisuse selguse huvides
˅ näita rohkem ˅
2025-10-11 02:59
kes pole näinud - huvitav , vaadake siis Riigikogu tunde tv -s või meie ametnike esinemisi tv -s . kel lapsed koolis või lasteaias käivad, pooled on käitumishäirega ja liigituvad.
˅ näita rohkem ˅
2025-11-18 02:55
On olnud üks suhe nartsissistiga, mõned kuud. Seks oli hea🙂
˅ näita rohkem ˅
2025-11-29 01:04
Kirves1, ma väga kahtlen, nartsud mõtlevad ainult enda heaolule.
˅ näita rohkem ˅
2025-11-29 01:27
Eksid. Nartsissistid peavad ennast parimaks ja see ei välista võimalust, et nad proovivad seda ka olla.
˅ näita rohkem ˅
2025-11-29 01:39
Nartsissistide jaoks ei ole tihti väga hea seksi kasutamine ülistatud saamiseks võõras ega tabu.
˅ näita rohkem ˅