Lugesin iha.ee kasutajatingimused tähelepanelikult läbi ning soovin jagada mõningaid tähelepanekuid õiguslikust ja kasutaja vaatenurgast. Minu eesmärk ei ole kritiseerida konkreetseid isikuid ega vaidlustada veebilehe õigust oma teenust hallata, vaid arutada kasutajatingimuste sõnastust ja nende võimalikku mõju kasutajatele.
Minu hinnangul väärivad tähelepanu järgmised punktid.
1. Teenusepakkuja ulatuslik kaalutlusõigus
Kasutajatingimused annavad teenusepakkujale õiguse eemaldada sisu, sulgeda kasutajakontosid ning lõpetada teenuse osutamine ilma eelneva hoiatuseta. Erateenusel on selline õigus üldjuhul olemas, kuid kasutajatingimustes ei ole kirjeldatud, millistel alustel konkreetseid otsuseid tehakse ega seda, kas kasutajal on võimalik neid vaidlustada.
2. Läbipaistvuse puudumine
Kasutajatingimustes ei ole ette nähtud kohustust põhjendada postituste kustutamist, konto sulgemist ega muid modereerimisotsuseid. Samuti puudub kirjeldatud menetlus, mille kaudu kasutaja saaks otsuse kohta selgitusi küsida või selle uuesti läbivaatamist taotleda.
3. Ebamäärased mõisted
Mitmed kasutatud väljendid, nagu näiteks „hea tava", „moraalinormid", „solvav" või „moderaatorite kritiseerimine", on üsna üldised ning jätavad nende tõlgendamisel suure kaalutlusruumi. Mida laiemalt on reegel sõnastatud, seda erinevam võib olla selle praktiline rakendamine.
4. Moderaatorite kritiseerimise keeld
Kasutajatingimustes on kirjas, et keelatud on moderaatorite ja nende töö kritiseerimine või õpetamine. Selline sõnastus võib hõlmata ka viisakat, põhjendatud ja konstruktiivset arutelu modereerimise või kasutajatingimuste üle. Seetõttu võib kasutajal olla keeruline mõista, milline tagasiside on lubatud ja milline mitte.
5. Üldine tähelepanek
Kuna tegemist on erateenusega, on teenusepakkujal õigus kehtestada oma kasutajatingimused. Samas võib kasutaja seisukohast pidada oluliseks, et reeglid oleksid võimalikult selged, üheselt mõistetavad ja läbipaistvad, et vähendada arusaamatusi ning suurendada usaldust teenuse toimimise vastu.
Lõpetuseks soovin märkida, et olen varasemalt avaldanud sisuliselt samateemalise ja rahulikus toonis postituse, kuid see eemaldati foorumist. Ma ei tea, millisel konkreetsel alusel see kustutati, mistõttu püüan seekord piirduda üksnes kasutajatingimuste sõnastuse analüüsimisega ning loodan, et selle üle on võimalik pidada asjalikku ja viisakat arutelu.