Foorum
2026-07-18 14:54
Lugesin iha.ee kasutajatingimused tähelepanelikult läbi ning soovin jagada mõningaid tähelepanekuid õiguslikust ja kasutaja vaatenurgast. Minu eesmärk ei ole kritiseerida konkreetseid isikuid ega vaidlustada veebilehe õigust oma teenust hallata, vaid arutada kasutajatingimuste sõnastust ja nende võimalikku mõju kasutajatele.
Minu hinnangul väärivad tähelepanu järgmised punktid.
1. Teenusepakkuja ulatuslik kaalutlusõigus
Kasutajatingimused annavad teenusepakkujale õiguse eemaldada sisu, sulgeda kasutajakontosid ning lõpetada teenuse osutamine ilma eelneva hoiatuseta. Erateenusel on selline õigus üldjuhul olemas, kuid kasutajatingimustes ei ole kirjeldatud, millistel alustel konkreetseid otsuseid tehakse ega seda, kas kasutajal on võimalik neid vaidlustada.
2. Läbipaistvuse puudumine
Kasutajatingimustes ei ole ette nähtud kohustust põhjendada postituste kustutamist, konto sulgemist ega muid modereerimisotsuseid. Samuti puudub kirjeldatud menetlus, mille kaudu kasutaja saaks otsuse kohta selgitusi küsida või selle uuesti läbivaatamist taotleda.
3. Ebamäärased mõisted
Mitmed kasutatud väljendid, nagu näiteks „hea tava", „moraalinormid", „solvav" või „moderaatorite kritiseerimine", on üsna üldised ning jätavad nende tõlgendamisel suure kaalutlusruumi. Mida laiemalt on reegel sõnastatud, seda erinevam võib olla selle praktiline rakendamine.
4. Moderaatorite kritiseerimise keeld
Kasutajatingimustes on kirjas, et keelatud on moderaatorite ja nende töö kritiseerimine või õpetamine. Selline sõnastus võib hõlmata ka viisakat, põhjendatud ja konstruktiivset arutelu modereerimise või kasutajatingimuste üle. Seetõttu võib kasutajal olla keeruline mõista, milline tagasiside on lubatud ja milline mitte.
5. Üldine tähelepanek
Kuna tegemist on erateenusega, on teenusepakkujal õigus kehtestada oma kasutajatingimused. Samas võib kasutaja seisukohast pidada oluliseks, et reeglid oleksid võimalikult selged, üheselt mõistetavad ja läbipaistvad, et vähendada arusaamatusi ning suurendada usaldust teenuse toimimise vastu.
Lõpetuseks soovin märkida, et olen varasemalt avaldanud sisuliselt samateemalise ja rahulikus toonis postituse, kuid see eemaldati foorumist. Ma ei tea, millisel konkreetsel alusel see kustutati, mistõttu püüan seekord piirduda üksnes kasutajatingimuste sõnastuse analüüsimisega ning loodan, et selle üle on võimalik pidada asjalikku ja viisakat arutelu.
˅ näita rohkem ˅
2026-07-31 18:20
Näib nagu ei julgeta sellel teemal isegi mitte arutleda.
˅ näita rohkem ˅
2026-08-01 11:47
Hakkas silma, et punkti ”Teenusepakkija ōigused ja kohustused” on teenusepakkujal vaid ōigused, puuduvad kohustused.
Sama puudutab ”Kasutaja ōigused ja kohustused”. Kasutajal puuduvad ōigused, on vaid kohustused…
˅ näita rohkem ˅
2026-08-01 13:04
Huvitavad tähelepanekud. Keegi võiks muidugi need tingimused üle vaadata ja korrektuure teha
˅ näita rohkem ˅
2026-08-01 19:57
Kuio tingimused ei sobi, siis ei pea siin kontot omama.See on küll viiane koht kust demokraatiat nõuda
Omanik seab tingimused ja sobib või mitte on valiku küsimus
˅ näita rohkem ˅
2026-08-01 20:26
Aix64 päris nii see ka ei käi, et kui ei meeldi siis mine minema. Kasutajatingimused peavad vastama ka seadustes sätestatule. Teie kui moderaatori poolt pole küll kuigi viisakas ütleda kasutajale, et kui ei meeldi sis mine ära.
˅ näita rohkem ˅
2026-08-01 20:43
Suht ämber suhtumine see "ei meeldi mine minema"
Nõukal elementaarnr oli see ja teame, mis sellest õitsvast ühendusest sai.
˅ näita rohkem ˅
2026-08-01 21:17
Aix64, olen nõus, et tegemist on erateenusega ning teenuse omanikul on õigus kehtestada kasutajatingimused ja otsustada, millistel tingimustel teenust pakutakse. Seda ma ei ole oma postituses vaidlustanud.
Samas ei tähenda erateenus seda, et kasutajatingimustele ei kohalduks õigusaktid. Eestis kehtib lepinguvabaduse põhimõte, kuid seda piiravad seadused. Kasutajatingimused peavad olema kooskõlas Eesti ja Euroopa Liidu õigusega ning neid ei saa käsitleda õigusest kõrgemal seisvana.
Samuti ei ole kasutajatingimuste analüüsimine ega nende sõnastuse üle arutlemine sama, mis nõuda teenusepakkujalt "demokraatiat". Õiguslikus riigis on täiesti tavapärane arutada, kas lepingutingimused on piisavalt selged, läbipaistvad ja tasakaalus.
Minu postituse eesmärk ei olnud vaidlustada teenuse omaniku õigust teenust hallata ega kritiseerida konkreetseid moderaatoreid. Analüüsisin üksnes kasutajatingimuste sõnastust ja tõin välja kohad, mis kasutaja seisukohast võivad tekitada küsimusi. Leian, et selline arutelu võiks olla lubatud, kui see toimub viisakas ja argumenteeritud vormis.
˅ näita rohkem ˅
2026-08-01 23:41
Tegelikult jah, ehk oleks aeg need kasutajatingimused korrigeerida tänapäeva nōuetele vastavaks. On need ju pärit aastast 2007. Vōi ma eksin?
˅ näita rohkem ˅