Foorum
2013-08-21 22:14
kas sellel, kes on pildil, sellele, kes pildistas või sellele ,kelle oma ol aparaatmillega pildistati.. arutlegem.. natuke eelugu ka.. 2008 aastal üks prantsuse ajakirjanik ostis kuskilt kokku nii ca 50 digi fotokat,sellist lihtsat ja kindlat massinat sidu need kokku ning sõitis afrikasse.. seal otsis ülesse esimese kamba laps sõdureid ning jagas fotokad nende vahel laiali saate sõnadeks oli umbes midagi sellist,et maailmal on kaelani igasugustest loodufotodest, aga vat sellised fotod on haruldasd,kus äituseks sina, või sina lööd oma emal-õel, vennal, matseetaga pead maha ning teise käega pildistad, vat see olex jua foto, ja nii saidki lapsõdurid uue idee ja uued mänguasjad savestamisex.. asi tuli välja ja jõudis rahvusvhelisse kohtusse..ja muidugi see vagetest koosnev kohus arutles tõsimeelselt küsimuse kallal kellele kuuluvad autori õigused..jättes kahe silmaa vahele faki et sellist jakirjaniku käitumist olexvõinud tõlgendada ka kui tapatööle õhutamist
kuid see asbekt jäeti kõrvale ning arutleti küsimuse kallal kellele kuuluvad autoriõigusedarvke, mida kohus otsustas..??
˅ näita rohkem ˅
2013-08-21 22:26
ajakirjanikule
˅ näita rohkem ˅
2013-08-21 22:37
Autori õigused on kaup. See kes maksab omandab ka autoriõigused. Fotograaf maksab modellile ja saab õiguse teha piltidega, mida ise tahab. Samas võib ta müüa avaldamise ainuõiguse mingile ajakirjale ja ainuke õigus, mis talle jääb, on saada autoritasu. Aga hea hinna korral võib ta ka sellest loobuda.
Antud juhul aga modellile ei makstud. Seega kuulub autoriõigus vähemalt osaliselt tema pärijatele. Et pildistaja tegi tellimistööd ja ilmselt sai selle eest ka raha, kuuluvad autoriõigused ka tollele maksjale.
˅ näita rohkem ˅
2013-08-22 03:14
sellest keiist oli isegi doc film jooksmas discoweys.. jajah kohus määras jah..piltide autoriõiguste omanikuks ajakiraniku, põhjusel,et aparaadid kuulusid ju talle..ning ilma aparaateta nood veiked murjanitest ematapjad polex saanud pilte teha, üldiselt kapitalismi põhireegel, kellel on totmisahemdid selle oma on ka kaup. . aga kellele kuuluvad siinsete piltideautoriõigused, oskab keegi kommida??
˅ näita rohkem ˅
2013-08-22 18:40
ilmselt kui sina pildistad ja sinu töövahendid, sinule kuulub autoriõigus. hea muidugi pildistatavaga eelnevalt kokku leppida, kirjalikult.
˅ näita rohkem ˅